Søkemotoroptimalisering – hva er det?

← Tilbake til språktjenester

Å søkemotoroptimalisere en tekst vil si å tilpasse den slik at søkemotorer (som oftest Google) ranger ditt nettsted høyere i søkeresultatene. Dette genererer mer trafikk til nettstedet ditt. Visste du at 75 % av søkerne ikke går lengre enn til side èn på Google? Før kunne det å ha en nettside være nok i seg selv. I dag er det kamp om plassen.

Det finnes en rekke metoder man kan bruke for å få nettsider høyere opp i resultatene. Du kan velge å lese deg opp og ta hånd om dette selv, eller overlate jobben til meg, slik at du kan gjøre andre (men like viktige) ting.

Her er noen av tiltakene du kan gjøre:

Søkeord

For at folk skal finne deg når man søker på ordet “rørlegger” eller “elektriker”, må nettopp disse ordene nevnes på siden din, sammen med en rekke andre relevante ord. Skal de finne en rørlegger i Ålesund, må også byen nevnes på siden. Disse ordene skal videre plasseres strategisk rundt om i teksten og nevnes flere ganger, men skal heller ikke nevnes for mange ganger. Nøkkelordene du velger å fokusere på bør være relevante for emnet du skriver om. Konkurransen innen for populære nøkkelord (som de to ovennevnte) er svært stor, så her gjelder det å være smart i valgene man tar.

Struktur og kvalitet

Google belønner god struktur og kvalitet på innholdet du har på nettsiden. Det vil derfor lønne seg å gjøre det godt når man først setter seg ned og skriver en tekst. Dette er ikke bare bra for søkemotoroptimaliseringen, men også for leseren. En god tekst huskes bedre og lengre. Paragrafer, lister, grammatikk og god setningstruktur, er viktige holdepunkter å strekke seg etter.

God lastetid

Søkemotorer er også opptatt av at siden laster fort. Det er mange metoder du kan bruke for å øke lastetiden på nettsiden din. Man kan blant annet nedjustere filstørrelsen på bilder og ikoner og utføre diverse knep i koden til nettsiden. Hosting-tjenesten man bruker er også ansvarlig for lastetiden, men her dreier det seg som oftest om hvilke pakker man kjøper. Går man for den laveste, vil man i mange tilfeller kunne merke det på farten, spesielt om mange besøker siden samtidig.